Skip to content

Nové tachografy a staré karty vodičov

Nové tachografy s kombináciou starých kariet nefungujú ako majú

Nové tachografy a staré karty nekomunikujú ako majú

Podľa znenia Nariadenia (EU) 2020/1054 musia byť novo registrované vozidlá od 21.8.2023 vybavené inteligentným tachografom G2 verzie 2. Príchodom smart tachografov verzie 2 (SMART2 GEN2) sa objavujú mnohé otázky. Ako komunikujú s kartami? Ako si rozumejú nové tachografy a staré karty? My už to vieme a ak ty nie, môžeš dostať pokutu.

Nové tachografy sú príliš prr

Nové tachografy používajú väčšie množstvo dát ako dokážu staré karty vodičov pochopiť a použiť, výsledkom čoho je, že aj napriek snahe tachografu vodičovi uľahčiť čas, prácu a energiu, dostáva ho len do úzkych pri náhodnej policajnej kontrole. Pozri si článok o tom, ako nové tachografy k tebe budú možno už aj hovoriť TU. Nové tachografy budú chcieť vedieť aj tvoju váhu na nápravu! Čítaj o tom TU.

Staré karty vodičov

Momentálne sa používajú karty do tachografu – staršie (vydané do 22.8.2023) a nové (vydané po 22.8.2023) – dôležité dátumy TU.
Z tohto dôvodu je treba ujasniť výklad postupu, ktorý má vodič dodržať pri prechode hraníc s novým SMART tachografom SMART2 GEN2.

Čo to znamená a ako postupovať

Pre väčšinu vozidiel a vodičov vnútroštátnej dopravy to neznamená v súčasnej dobe nič zásadného. Ale pri medzinárodnej doprave doporučujeme zvýšenú pozornosť. V prípade, že si nie ste istí, že to tachograf spolu s kartou robí automaticky, je potrebné to robiť po starom a pri prekročení hraníc robte ručný záznam. Čo to pre mňa znamená? No, ak ste držiteľom staršej karty (vydaná do 22.8.2023) a tachograf GEN2 (registrácia vozidla od 15.09.2023), GEN2V2 (registrácia vozidla od 21.8.2023) = zadávanie hraničného prechodu manuálne.
Ak ste držiteľom novej karty (vydaná po 22.8.2023) a tachograf GEN2,V2 (registrácia vozidla od 21.8.2023) = zadávanie hraničného prechodu automaticky. 

V každom prípade, tachograf si viete prepojiť automaticky s mobilom a mať tak lepší a grafický prehľad o tom, čo sa deje. Čitaj a sťahuj appku na prepojenie mobilu s tachografom TU.

Ľudia pred tebou tiež čítali
Tachografová karta

Karta vodiča

Karta vodiča Karta vodiča sa podáva už len digitálne za prítomnosti žiadateľa bez nutnosti priniesť...

Čítať viac

Zmätený? Nebuď a píš nám

Nás otravovať nebudeš. Zavolaj nám, napíš alebo pošli tuto e-mail cez kontaktný formulár